Jarmuż to zielone warzywo liściaste bogate w witaminy, minerały i błonnik.
Słowo „jarmuż” oznacza kapustę lub sałatkę coleslaw w języku niderlandzkim i duńskim.
Jarmuż to roślina krzyżowa z rodziny kapustowatych. Jest chwalony za wysoki poziom witaminy K, A i C, a także wysoki poziom błonnika, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Jarmuż można spożywać na surowo, gotować lub wyciskać na sok. Młode liście można zbierać jak szpinak i smażyć z masłem i czosnkiem, a gdy dojrzeją, można je posiekać w surówki z majonezem lub dressingiem z oliwy z oliwek.
Jarmuż – właściwości zdrowotne
Jarmuż to ciemnozielona roślina liściasta o szerokich, cienkich liściach i kręconych, pofałdowanych brzegach. Można go jeść na surowo w sałatkach i podawać w postaci całych liści lub posiekany na kawałki w zupach i gulaszach. Jarmuż jest bogaty w białko, błonnik, witaminę A, witaminę C, mangan i wiele innych składników odżywczych.
Jarmuż został wyróżniony ze względu na jego działanie prozdrowotne. Jest to żywność bogata w składniki odżywcze, która zapewnia różnorodne witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed przewlekłymi chorobami, takimi jak rak.
Badania wykazały, że dieta bogata w świeże warzywa, takie jak jarmuż, może pomóc chronić przed niektórymi rodzajami nowotworów, w tym rakiem okrężnicy i rakiem prostaty, poprzez blokowanie aktywności enzymów (zwanych CYP1B1) odpowiedzialnych za aktywację czynników rakotwórczych.
Kto nie powinien jeść jarmużu?
Osoby cierpiące na anemię złośliwą nie powinny jeść jarmużu. Jarmuż zawiera wysoki poziom witaminy K, która może pogorszyć ten stan.
Korzyści zdrowotne jarmużu są najbardziej istotne dla osób prowadzących siedzący tryb życia bez dużej aktywności fizycznej. Dla osób prowadzących aktywny tryb życia składniki odżywcze w jarmużu nie są tak istotne z punktu widzenia potrzeb żywieniowych. Osoby z nietolerancją glutenu również nie powinny jeść jarmużu, ponieważ należy do rodziny gorczyc, co oznacza, że zawiera gluten. Osoby z nietolerancją histaminy powinny skonsultować się z lekarzem przed zjedzeniem jakiejkolwiek rośliny, która została ugotowana lub sfermentowana jak jarmuż, ponieważ może to pogorszyć ich objawy, takie jak swędzenie i obrzęk gardła.
Osoby z wysokim ciśnieniem krwi lub cukrzycą również nie powinny jeść jarmużu, ponieważ zawiera szczawiany, które mogą powodować kamienie nerkowe i inne problemy w tych populacjach.
Gdzie kupić jarmuż?
Wiele osób twierdzi, że zamawianie warzyw z supermarketu to za mało. Uważają, że zamiast tego należy udać się na targ, aby uzyskać świeże produkty z niektórych gospodarstw i wiedzieć, skąd one pochodzą. Korzyści dotyczą nie tylko talii, ale także portfela. Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić jarmuż w Twojej okolicy, istnieje wiele sklepów spożywczych, które oferują różne rodzaje jarmużu lub możesz je znaleźć na specjalistycznych rynkach, a nawet samodzielnie je uprawiać!
Jarmuż – jak go przyrządzić?
Jednym z najczęstszych sposobów spożywania jarmużu jest dressing z czosnku i oliwy z oliwek. Najpierw musisz odciąć liście jarmużu z łodyg. Umyj je i osusz w durszlaku, a następnie posiekaj na kawałki wielkości kęsa.
Następnie rozgrzej trochę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, aż zacznie się mienić, ale nie dymi. Dodaj posiekane liście jarmużu, dobrze wymieszaj szczypcami przez około 3 minuty lub aż zwiędną i miękkie, ale nie zbrązowieją. Wyłączyć ogień i w razie potrzeby dodać płatki chili. Wymieszaj z dressingiem z oleju czosnkowego, gdy jest jeszcze gorący, a następnie podawaj na ciepło lub na zimno.
Jarmuż – jak najlepiej go przechowywać?
Jeśli chodzi o przechowywanie świeżych produktów, należy przestrzegać kilku podstawowych wskazówek. Poniżej omówiono sposób przechowywania jarmużu.
Zawsze dobrze jest umyć produkty przed ich przechowywaniem. Zapobiegnie to przywieraniu i rozwojowi bakterii na jedzeniu, a także pozbyciu się dodatkowego brudu lub innych cząstek. Jarmuż można myć, zanurzając go w misce z zimną wodą, aż brud zostanie spłukany. Następnie osusz je czystym ręcznikiem lub ręcznikiem papierowym i umieść na desce do krojenia lub blacie kuchennym, aby całkowicie wyschło, zanim schowasz je w hermetycznym pojemniku lub plastikowej torbie.
Najlepszym miejscem do przechowywania jarmużu jest szuflada na warzywa w lodówce ze względu na jego odporność na niskie temperatury bez utraty wartości odżywczych i smaku.