Kobieta w ciąży powinna poważnie zadbać o prawidłowe odżywianie. Jedzenie spożywane w tym okresie ma wpływ zarówno na kobietę, jak i na dziecko. Jednak nie jest to konieczne, aby jeść za dwoje, wystarczy wybrać jedzenie bogatsze w korzystne składniki odżywcze. Dziecko otrzymuje wszystkie niezbędne substancje od matki: białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. Matka z kolei otrzymuje je z jedzenia. Dlatego w czasie ciąży istnieje zwiększone zapotrzebowanie na witaminy. Należy pamiętać, że okres ciąży nie jest to czas na odchudzanie poprzez stosowanie specjalnych diet.
Jak odżywiać się w ciąży?
W normalnym toku ciąży nie należy, jeść dużo tłuszczu i produktów mącznych. Prowadzi to do wzrostu płodu, co może utrudnić poród. W pierwszej połowie ciąży posiłki powinny być spożywane cztery razy dziennie. W drugiej połowie należy jeść 5-6 razy dziennie, najlepiej produkty mleczne, a dania mięsne i rybne ograniczać. Koniecznie w menu powinny być obecne: płatki, jogurt, twaróg, śmietana, masło, jaja, warzywa, owoce. W codziennej diecie 50-60% powinno być białkami zwierzęcymi: 25-30% ryb i mięsa, 20-25% produktów mlecznych, 5% – jaj.
Dlaczego jest to tak ważne dla prawidłowego odżywiania w ciąży?
- Produkty mleczne – zawierają białka niezbędne do wzrostu dziecka i potrzeby organizmu matki, a także pierwiastki śladowe takie jak wapń niezbędne do wzmocnienia kości i zębów.
- Produkty mięsne – zawierają białka, żelazo i witaminy z grupy B, które są również niezbędne zarówno do zaspokajania potrzeb organizmu matek, jak i do rozwoju dziecka.
- Chleb, zboża, ziemniaki – zawierają węglowodany, witaminy, pierwiastki śladowe i błonnik.
- Owoce i warzywa – zawierają różne witaminy i pierwiastki śladowe niezbędne do utrzymania różnych funkcji organizmu oraz błonnik poprawiający procesy trawienne.
Ważna jest zbilansowana dieta. Tak, więc mięso, ryby, płatki powinny być częścią dań śniadaniowych i obiadowych, ponieważ pokarmy bogate w białko zwiększają metabolizm i długo pozostają w żołądku. Po południu, późnym popołudniem, należy preferować mleko i pokarm roślinny. Obfite jedzenie wieczorem ma negatywny wpływ na organizm kobiety w ciąży, przyczynia się do zakłócenia normalnego odpoczynku i snu.
Jakich produktów unikać w czasie ciąży?
- Picie alkoholu może nieodwracalnie wpłynąć na zdrowie i rozwój dziecka. Czas poczęcia, ciąży i karmienia musi pozostać bezalkoholowy.
- Surowe mięso, ryby. Mogą być źródłem choroby wywołanej przez bakterie listerii. To bardzo niebezpieczna choroba. Nawet łagodna forma może prowadzić do poronienia, narodzin martwego dziecka.
- Surowe jaja, niegotowane mleko i wszelkie produkty z nich wytworzone. Może być źródłem salmonellozy. Ta choroba u kobiet w ciąży może prowadzić do poważnych konsekwencji dla kobiety w ciąży i dziecka. Toksyczne pierwiastki bakterii Salmonella mogą przenikać przez barierę łożyskową i wpływać na rozwój płodu.
- Grzyby leśne. Grzyby rosnące w lesie są jak gąbki, pochłaniają wszystko z otoczenia, mogą gromadzić same toksyczne substancje. Dlatego grzyby dzikie są produktem, który często prowadzi do poważnego zatrucia pokarmowego. To ostrzeżenie dotyczy grzybów w dowolnej formie: gotowane, smażone, duszone.
- Szybkie produkty spożywcze. Główną szkodą tego pożywienia jest to, że jest to puste kalorie, prowadzące do przyrostu masy ciała i nieniosące ze sobą korzyści.
- Napoje gazowane. Wszystkie napoje gazowane w jakiś sposób zawierają dwutlenek węgla, (CO2), pęcherzyki dwutlenku węgla dostają się do żołądka. To wywołuje odbijanie, zgagę, wzdęcia. Może powodować niestrawność.
- Musztarda, pieprz, chrzan, ocet te produkty powinny być ograniczone. Nadmiar prowadzi do zgagi, zaburzeń trawiennych. Pożądane jest powstrzymanie się od cynamonu podczas ciąży, ponieważ wpływa to na zmniejszenie macicy i może powodować przedwczesne porody. Lepiej jest też unikać rozmarynu, ponieważ może to spowodować krwawienie.
- Gotowe sosy jak majonez, ketchup. Zawierają zbyt dużo smaku i powodują dodatkowe pragnienie, a nadmiar wody prowadzi do obrzęku.
- Smażone jedzenie jest dodatkowym obciążeniem dla wątroby i nerek.
- Tłuste mięso i drób. Tłuszcze zwierzęce są trudniejsze do trawienia i mniej użyteczne. Ponadto jest to dodatkowe obciążenie dla wątroby. Dlatego lepiej wybrać chude mięso: cielęcina, wołowina, królik i drób.
- Egzotyczne jedzenie. Może powodować zatrucia pokarmowe i powodować alergie.
- Nie zaleca się przekraczania dawki 200 mg kofeiny dziennie, podobnie w przypadku herbaty czarnej i zielonej, ponieważ napoje te zawierają również kofeinę.
Na podstawie powyższych informacji odnośnie odżywiania w ciąży, każda przyszła mama powinna zdać sobie sprawę, że nadszedł czas zwiększonej odpowiedzialności, ponieważ podejmując decyzje dla siebie, decyduje ona również, o zdrowiu swojego nienarodzonego jeszcze dziecka.
Te i więcej porad na temat prawidłowego prowadzenia ciąży otrzymasz w gabinecie ginekologicznym w Gdańsku