Jak zrobić domowy likier kawowy?

Zastanawiasz się, czy istnieje idealny przepis na klasyczny likier kawowy? Jak przyrządzić go, by zadowalał kubki smakowe wypijany w pojedynkę oraz z różnymi dodatkami? Przekonaj się, co jest najważniejsze w trakcie jego przygotowywania i zachwyć się niepowtarzalnym połączeniem kawy i alkoholu!

Likier kawowy – czym jest?

Kawa jest napojem, który można spożywać na wiele ciekawych sposobów. Najpopularniejsze propozycje to oczywiście małe, aromatyczne espresso lub mleczne fanaberie z puszystą pianką i dodatkiem posypek lub syropów smakowych. Jedną z ciekawszych propozycji jest kawa z dodatkiem alkoholu – wśród nich zdecydowanie dominuje popularny likier kawowy. Taką mieszankę można spożywać w pojedynkę lub z dodatkiem mleka. Napój jest też doskonałym składnikiem:

  • popularnych drinków (Black Russian, Espresso Martini), 
  • deserów i słodkości, 
  • klasycznej kawy mlecznej – cafe latte lub cappuccino,
  • lodów – doskonale smakuje z tymi o smaku śmietanki, wanilii lub bakalii. 

Jakie składniki są niezbędne do przygotowania likieru kawowego?

Masz ochotę na niecodzienne połączenie kawy i alkoholu? Likier kawowy to propozycja, która zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Dzięki licznym blogom kulinarnym bez problemu znajdziesz wiele dostępnych przepisów na ten napój. Co więcej, proponowane receptury są szybkie i proste w przygotowaniu, dzięki czemu możesz delektować się ciekawym połączeniem smaków we własnej kuchni lub salonie. Podstawowe składniki wykorzystywane do przygotowania likieru kawowego to:

  • wysokiej jakości ziarna kawy – najlepszym wyborem jest arabica (czekoladowo-kremowe nuty) lub robusta (goryczkowy smak), 
  • alkohol – wódka, biały rum lub spirytus, 
  • syrop cukrowy.

Likier można przygotować na wiele różnych sposobów. Tym, co determinuje jego ostateczny smak, są proporcje użytych składników. Jeśli chcesz uzyskać niepowtarzalny smak – możesz dodać do swojego likieru kawowego ekstrakt waniliowy lub przyprawy. Do mieszanki kawy i alkoholu doskonale pasuje aromatyczny cynamon, kardamon oraz gałka muszkatołowa. 

Likier kawowy – jaki jest najprostszy sposób na przygotowanie napoju?

Jak szybko przygotować likier o smaku kawy we własnej kuchni? Według najprostszego przepisu należy:

  • zaparzyć 200 ml mocnej kawy w ekspresie lub kawiarce,
  • przygotowany napar wlać do garnka z dodatkiem 200 g cukru – mieszać do rozpuszczenia składników, 
  • dodać ulubione dodatki (przyprawy, ekstrakt waniliowy) oraz 80 ml preferowanego alkoholu,
  • wystudzić przygotowaną mieszankę w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce. 

Jak widzisz, stworzenie domowego likieru nie jest skomplikowane. Jeśli lubisz niecodzienne połączenia – dodaj do swojego napoju masę kajmakową lub śmietankę. Dzięki temu likier kawowy uzyska gęstą i kremową konsystencję. Jak najlepiej podawać ten napój? W zależności od jego intensywności wybierz małe szklaneczki do espresso lub większe, przezroczyste szklanki. Szeroki wybór szklanych i porcelanowych naczyń znajdziesz w Cafe Silesia – jednym z najpopularniejszych sklepów internetowych z wyśmienitą kawą ziarnistą.

0 Comments

Leave a Comment