Zastanawiasz się, czy istnieje idealny przepis na klasyczny likier kawowy? Jak przyrządzić go, by zadowalał kubki smakowe wypijany w pojedynkę oraz z różnymi dodatkami? Przekonaj się, co jest najważniejsze w trakcie jego przygotowywania i zachwyć się niepowtarzalnym połączeniem kawy i alkoholu!
Likier kawowy – czym jest?
Kawa jest napojem, który można spożywać na wiele ciekawych sposobów. Najpopularniejsze propozycje to oczywiście małe, aromatyczne espresso lub mleczne fanaberie z puszystą pianką i dodatkiem posypek lub syropów smakowych. Jedną z ciekawszych propozycji jest kawa z dodatkiem alkoholu – wśród nich zdecydowanie dominuje popularny likier kawowy. Taką mieszankę można spożywać w pojedynkę lub z dodatkiem mleka. Napój jest też doskonałym składnikiem:
- popularnych drinków (Black Russian, Espresso Martini),
- deserów i słodkości,
- klasycznej kawy mlecznej – cafe latte lub cappuccino,
- lodów – doskonale smakuje z tymi o smaku śmietanki, wanilii lub bakalii.
Jakie składniki są niezbędne do przygotowania likieru kawowego?
Masz ochotę na niecodzienne połączenie kawy i alkoholu? Likier kawowy to propozycja, która zdecydowanie przypadnie Ci do gustu. Dzięki licznym blogom kulinarnym bez problemu znajdziesz wiele dostępnych przepisów na ten napój. Co więcej, proponowane receptury są szybkie i proste w przygotowaniu, dzięki czemu możesz delektować się ciekawym połączeniem smaków we własnej kuchni lub salonie. Podstawowe składniki wykorzystywane do przygotowania likieru kawowego to:
- wysokiej jakości ziarna kawy – najlepszym wyborem jest arabica (czekoladowo-kremowe nuty) lub robusta (goryczkowy smak),
- alkohol – wódka, biały rum lub spirytus,
- syrop cukrowy.
Likier można przygotować na wiele różnych sposobów. Tym, co determinuje jego ostateczny smak, są proporcje użytych składników. Jeśli chcesz uzyskać niepowtarzalny smak – możesz dodać do swojego likieru kawowego ekstrakt waniliowy lub przyprawy. Do mieszanki kawy i alkoholu doskonale pasuje aromatyczny cynamon, kardamon oraz gałka muszkatołowa.
Likier kawowy – jaki jest najprostszy sposób na przygotowanie napoju?
Jak szybko przygotować likier o smaku kawy we własnej kuchni? Według najprostszego przepisu należy:
- zaparzyć 200 ml mocnej kawy w ekspresie lub kawiarce,
- przygotowany napar wlać do garnka z dodatkiem 200 g cukru – mieszać do rozpuszczenia składników,
- dodać ulubione dodatki (przyprawy, ekstrakt waniliowy) oraz 80 ml preferowanego alkoholu,
- wystudzić przygotowaną mieszankę w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce.
Jak widzisz, stworzenie domowego likieru nie jest skomplikowane. Jeśli lubisz niecodzienne połączenia – dodaj do swojego napoju masę kajmakową lub śmietankę. Dzięki temu likier kawowy uzyska gęstą i kremową konsystencję. Jak najlepiej podawać ten napój? W zależności od jego intensywności wybierz małe szklaneczki do espresso lub większe, przezroczyste szklanki. Szeroki wybór szklanych i porcelanowych naczyń znajdziesz w Cafe Silesia – jednym z najpopularniejszych sklepów internetowych z wyśmienitą kawą ziarnistą.